Mire figyelj használt autó vásárlásnál?

    Használt autót vásárolni nagyon rizikós tud lenni. Egy külsőre jó állapotúnak tűnő kocsiról könnyen kiderülhet, hogy egy komolyabb sérülés külső nyomait helyreállították, de a felépítmény belső merevítői is sérültek..

    Mire figyelj használt autó vásárlásnál?
    Használt autót vásárolni nagyon rizikós tud lenni. Egy külsőre jó állapotúnak tűnő kocsiról könnyen kiderülhet, hogy egy komolyabb sérülés külső nyomait helyreállították, de a felépítmény belső merevítői is sérültek.. Így egy esetleges legközelebbi balesetben sokkal nagyobb veszélyben vannak az utasok.
    Egy rejtett hiba esetén akár több százezer Forinttal is megnövekedhet a kocsi „ára”
    Hogyan kerülheted el, hogy rosszul válassz?
    1. A hirdetésekben a leírások többségében sablonosak, és csak a jó tulajdonságokat emelik ki, ezért egy előzetes telefonos konzultáció nélkül nem érdemes egyetlen autót sem megnézni.
    A telefonban figyelj az első benyomásra az eladóról, az ösztönök jól tudnak súgni. Érdemes több mindenre rákérdezni, lehetőleg ragaszkodni az autó szervizben történő átvizsgálásához. Ha a legkisebb mellébeszélést, vagy hezitálást tapasztalod, akkor pedig parkoló listára tenni az adott kocsit.
    Mit kérdezz meg?
    a szerviztörténetét: volt-e balesete, nagyobb motorikus javítása?
    téli-nyári gumik vannak-e hozzá?
    pótkerék egészséges-e?
    a szervizkönyve vezetve volt-e, a javításról vannak-e számlák?
    kulcsai megvannak-e hiánytalanul?
    az eddigi használat típusát? Városban, országúton vagy épp terepen jártak vele?
    2. Szemléld meg alaposan a kocsit!
    Az első találkozás a kiszemelt autóval történjen világosban, lehetőleg természetes fénynél és csak tiszta-lemosott autót nézz meg. Az ápolatlan koszos karosszéria lehet, hogy kezdeti rozsdásodásokat takar.
    Érdemes a kerékjáratokat, küszöböket és az ajtók alját megnézni, legkönnyebben ezeken a pontokon üti fel a fejét a rozsda.
    Bevett gyakorlat sajnos, hogy az alvázon a kisebb rozsda lyukakat karosszéria tömítővel tüntetik el. Ezt abból állapítható meg, hogy megtapogatjuk a fenéklemezt, ahol tömítővel kezelték puha, rugalmas lesz, be tudod nyomni. Ezt elsősorban illesztési pontokon található meg, ahol különböző elemek találkoznak (pl. a tartószerkezet a fenéklemezzel)
    A karosszéria tisztaságával szemben a motortérben bizalomépítőbb, ha nem frissen mosott alkatrészeket találsz. Az jó eséllyel valami simlit takar, ha túlságosan ki van takarítva. A finom rétegben lerakodott por, amin nem találsz olajos nyomokat, mindig jó jel!
    Amit még érdemes összevetned, hogy a kocsi kora, bevallott km óra állása és az ára arányban áll-e egymással? Ezt a kezelő szervek kopottságából (pedálok, kormány, váltó) és a belső kárpitok állapotából tudod egészen jól felmérni.
    3. A próbakör alkalmával, futómű zajok, csapágy és gumi hangokra lehetsz figyelmes.
    Ha ránézésre és az autó előéletét tekintve is oké a kocsi, akkor az első út vezessen egy független szervizbe. Még ha viszel is magaddal egy autószerelőt, ő jó eséllyel nem tud műszeres méréseket elvégezni Neked a parkolóban.
    Egy alapos mérés fényt tud deríteni egy profin eltüntetett karosszéria hibára, vagy épp a fékfolyadék felvizesedésére, ami akár emberéleteket is követelhet, ha elhanyagolod.
    Egy ilyen bontás nélküli átvizsgálás során könnyen kibukhat olyan hiba, ami komoly költség lehet számodra. (Ez ilyenkor egyrészt tárgyalási alap, amivel alkudhatsz is, vagy épp egy megfontolandó extra költség, amivel számolnod kell a vásárlást követően).
    A Hétvezér Autószervizben van rá mód, hogy:
    a festékvastagságot mérjünk műszerrel, ami egy eltitkolt törésre is fényt deríthet
    a szerelőnk a típusra jellemző hibákat könnyen ki tudja szűrni néhány rutin ellenőrzéssel
    műszeresen mérjük a fékfolyadékot, hogy mennyire van felvizesedve
    lengéscsillapítók állapotát lengéscsillapító mérőpadon vizsgáljuk
    számítógépes diagnosztikával kiolvashatóak a hibakódok
    Ne hagyd magad csőbe húzni, legyél körültekintő és kérd független szakértői véleményünket!
    Jól jöhet a döntésnél és az alkudozásnál is!

    További hírekink:
    Tavaszi akciónk
    2020 December 18-tól 2021 Január 4.ig Zárva vagyunk!
    Milyen változások vannak szervizünkbe a Covid 19 helyzet miatt
    Fontos információ, kérlek olvasd el!